Kvantumkémiai számítások jelentős gyorsítása GPU alapú párhuzamos, Gauss-bázissal működő integrál modul kifejlesztésével KMR_12-1-2012-0202

Alapadatok:

  • Projekt azonosító: KMR_12-1-2012-0202
  • Projekt címe: Kvantumkémiai számítások jelentős gyorsítása GPU alapú párhuzamos, Gauss-bázissal működő integrál modul kifejlesztésével
  • A projekt időtartama: 2013.05.01. – 2015.10.31.
  • A kapott támogatás összege: 198 175 817 Ft
  • Kedvezményezettek: Furukawa Electric Technológiai Intézet Kft., Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A projekt célja, rövid leírása:

A kvantumkémiának az alapkutatásban elért sikerei a 2000-es évekre lehetővé tették az iparban történő alkalmazását. Mára számos, az adott iparágban meghatározó vállalat folytat kvantumkémiai szimulációt. Ilyen például a BASF, a Samsung, vagy a Toyota Motors. Kvantumkémiai módszereket számos gyógyszergyár használ gyógyszermolekulák kifejlesztésére is. Ezekben az esetekben a szimulációs módszerek nehéz és költséges kísérleteket helyettesítenek, ezáltal a fejlesztési folyamatot hatékonyabbá, gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszik. A jövőben várhatóan a kvantumkémiát egyre szélesebb körben fogják ipari kutatásokra alkalmazni.

A kvantumkémiai módszerek szoftver és hardver igénye azonban óriási, és ez a módszerek elterjedésének legnagyobb akadálya. A számítástechnika legújabb trendje szerint a számításigényes feladatokat sokprocesszoros grafikus feldolgozóegységekkel (Graphics Processing Unit – GPU) igyekeznek megoldani. Ez a folyamat speciális programozási modellek alkalmazását jelenti.

Jelen projekt célja a kvantumkémiai programok leginkább időigényes részének, az integrálszámításnak GPU alapú megoldása. Ezáltal a sokprocesszoros grideket GPU-val felszerelt számítógépek gridjére cserélve, a számítási idő és költség jelentősen csökkenthető.

A pályázatban kifejlesztett BrianQC program és az azóta végzett további fejlesztések elérhetőek az alábbi linken: